top of page

El Çizgileri Analizi Günah mı? Fizyonomi Caiz Midir?

  • Yazarın fotoğrafı: Fizyonomist
    Fizyonomist
  • 3 Ara 2024
  • 8 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 17 Ara 2024

El çizgileri analizi, tarih boyunca insanın kendini anlama arayışında kullandığı yöntemlerden biri olmuştur. Ancak, bu yöntemin İslam inancına göre nasıl değerlendirileceği, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Çünkü el falı ile fizyonomi analizinde çizgilere bakıldığı için şeklen birbirine çok benzerdir. Fakat hem içerik hem usul olarak çok çok farklıdır.

İslam, insanın yaratılışını ve kaderini yalnızca Allah’ın bilgisine bırakan bir anlayışa sahiptir. Bu bağlamda, el çizgileri analizi gibi yöntemlerin, dinin temel prensipleri açısından değerlendirilmesi gerekir.


Rüyet-i Hikmet: Yaratılışı Anlama ve Tefekkür

Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın Marifetname adlı eserinde, insanın fiziksel yapısının Allah’ın hikmetini yansıtan bir sanat eseri olduğu vurgulanır. Bu bağlamda, el çizgileri gibi fiziksel özellikler, yaratılışın detaylarına hayranlıkla bakmak için bir vesile olabilir.


Fizyonomi ve İnsan Potansiyeli

Fizyonomist'in amacı nerede öleceğinizi veya yarın ne kazanacağınızı bilmek değildir. Hayatınızı daha iyi yaşamak için size verilen potansiyel yeteneklerinizi, bedeninizin ve psikolojinizin yarattığı potansiyelleri ve eksiklikleri göstermeye çalışarak yönünüzü bulmanızdır. Kendinize ait olan fizik, bilinç ve bilinçdışınız doğrultusunda hareket edebilmenizdir.


Başkalarının yaşamlarına bakarak değil kendi bedeninize, zihninize ve çevrenize bakarak potansiyelinizin çoğunu kullanabilmenizi sağlamaktır.


Allah hiç kimseye haksızlık etmez. Engelli olanlar, engelsizler ile akılsız olanlar akıllılar ile güçlü olanlar zayıflar ile aynı kefeye koyulmaz herkesin sınavları da sevapları günahları da kendi olanaklarına göre ölçülür. Bu yüzden herkes kendi kaderine tabii olur. Bizim eksiklerimiz varsa diğerleri tamamlasın diyedir. Fazlalıklarımız varsa diğerlerini tamamlayalım diyedir. İnsanların uyum içinde adil ve güçlü toplumlar kurabilmesi için herkesin sadece kendi şakilesine göre hareket etmesi ve eksiklerini başkaları ile tamamlayıp fazlalıklarını paylaşması gerekir.


Kendi potansiyellerimizi daha detaylı şekilde anlamak için de fizyonomi ilmi hem gerekli hemde önemli bir yerde durmaktadır.


Bir yaşındaki çocuğun gözlerinin bozuk olduğunu çocuk söyleyemez. Söyleyebildiğinde ise iş işten geçer. Hem mental sağlığı hemde fiziksel sağlığı daha da bozularak büyür gider. Doktor ise hemen gözlerine bakarak makinenin gösterdiği değerlerin ne anlama geldiğini bildiği için ona göre bir gözlük verir. Eğer insan kendi potansiyellerini ve eksikliklerini zamanında anlayamazsa benzer bir şekilde ileride tecrübe ederek anlar. Fakat hem potansiyellerini kaybedebilir hemde zayıflıklarına yenik düşebilir.


Siz iş işten geçmeden önce bir Fizyonomist'e danışın. Psikolojiniz yerle bir olmadan terapi alın. Sağlığınız bozulmdan bir doktora görünün. Fıtık olmadan önce antrönörünüze danışın. Şirketiniz batmadan önce profesyonellere danışın.


Ruhunuzun şu mübarek aracının bakımlarını yaptırın ve kullanmayı öğrenin.


Kur’an’da Gayb Konusu


Lokman / 34. Ayet

Kıyametin ne zaman kopacağı bilgisi şüphesiz yalnızca Allah katındadır. O, yağmuru indirir, rahimlerdekini bilir. Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilemez. Hiç kimse nerede öleceğini de bilemez. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır.

Yorum;

Kıyametin ne zaman kopacağına dair Peygamberimizin (s.a.v.) bir çok hadisi vardır. Bir çok veli bu konuda görüş bildirmiştir. Bu kehanetler anlamsız olsaydı peygamberler ve veliler kıyamette ne olacağını ve ne zaman kopacağını söylemezdi.

Yağmuru indirir demek, yağmurun ne zaman yağacağını bilemezsiniz demek değildir.

Allah'ın rahimlerdekini bilmesi insanın bilmesine engel değildir.

Yarın ne kazanacağını hiç kimse bilemez demek net bir ifadedir. 100 milyon dolar serveti olan birisinin bir yıl içinde şirketlerinin ne kadar kâr / ciro yapacağını analiz ettirmesi gayb bilgisine karşı çıkmak değildir.

Hiç kimse nerede öleceğini bilemez demek net bir ifadedir. Ancak insanlar mezar yerlerini kefenlerini hazırlayıp ölmeden önce satın alıyorlar. Nerede ölürlerse ölsünler oraya gömülmek istediklerini söylüyorlar. Bu nerede öleceğini bilmek değil nereye gömüleceğini bilmek gayb bilgisini bilmek değildir.

İnsanlar plan yaparlar. Aklın gücü ile ipuçlarını, delilleri ve verileri kullanarak çıkarımlar yaparlar. Bunlar gayb bilgisi değil aklın imkanlarıdır.


Bakara / 33. Ayet

Allah, şöyle dedi: “Ey Âdem! Onlara bunların isimlerini söyle.” Âdem, meleklere onların isimlerini bildirince Allah, “Size, göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ki ben bilirim, yine açığa vurduklarınızı da, gizli tuttuklarınızı da ben bilirim demedim mi?” dedi.

Yorum;

Allah burada kendini meleklerine ispat etmeye çalışıyor olabilir mi? Sonuçta Ademde meleklere gayb olanı (isimleri) saymadan önce biliyordu çünkü Allah ona öğretmişti.


Hûd / 31. Ayet

Size ben, “Allah’ın hazineleri yanımdadır”, demiyorum; gaybı da bilmem. “Ben bir meleğim” de demiyorum. Sizin hor gördüğünüz kimseler için, “Allah, onlara asla hiçbir hayır vermez” de diyemem. Allah, onların içlerindekini daha iyi bilir. Böyle bir şey söylersem, o zaman ben gerçekten zâlimlerden olurum.


Yorum;

Peygamberimiz bir çok şeyi olmadan önce bilmiştir. Bir çok kehanetleri vardır. Gelecekten bir çok haberi savaşların durumu dahil sahabeye söylemiştir. Ancak yine de böyle bir ifade kullanması emrediliyor.


Demekki bizde peygamberimizi örnek alacaksak onun yolundan giderek fizyonomi dahil geleceğe ve insanlara dair bütün öngörülerimizde, fikirlerimizde, çıkarımlarımızda ihtiyatlı olmalıyız. Kimseye sen 12.09.2038 saat 12.23 te İstanbul'da öleceksin denilemez. Ama hiç köyünden çıkmamış 78 yaşındaki bir adamın köyünde ölme ihtimali olduğunu söylemek onu şaşırtmaz. İhtimalleri göz ardı ederek konuşmak bizi zalimlerden yapar.


Âl-i İmrân / 179. Ayet

Allah, pisi temizden ayırıncaya kadar mü’minleri içinde bulunduğunuz şu durumda bırakacak değildir. Allah, size gaybı bildirecek de değildir. Fakat Allah, peygamberlerinden dilediğini seçer (gaybı ona bildirir). O hâlde, Allah’a ve peygamberlerine iman edin. Eğer iman eder ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız sizin için büyük bir mükâfat vardır.


A'râf / 188. Ayet

De ki: “Allah dilemedikçe ben kendime bir zarar verme ve bir fayda sağlama gücüne sahip değilim. Eğer ben gaybı biliyor olsaydım, daha çok hayır elde etmek isterdim ve bana kötülük dokunmazdı. Ben inanan bir kavim için sadece bir uyarıcı ve bir müjdeciyim.”


Hûd / 123. Ayet

Göklerin ve yerin gaybını bilmek Allah’a mahsustur. Bütün işler O’na döndürülür. Öyle ise O’na kulluk et ve O’na tevekkül et. Rabbin yaptıklarınızdan habersiz değildir.


Yusuf / 81. Ayet

“Siz babanıza dönün ve deyin ki: “Ey babamız! Şüphesiz oğlun hırsızlık etti, biz ancak bildiğimize şahitlik ettik. (Sana söz verdiğimiz zaman) gaybı (oğlunun hırsızlık edeceğini) bilemezdik.”


Yusuf / 102. Ayet

İşte bu (kıssa), gayb haberlerindendir. Onu sana biz vahiy yolu ile bildiriyoruz. Yoksa onlar tuzak kurarak işlerine karar verdikleri zaman sen onların yanında değildin.


Neml / 65. Ayet

De ki: “Göktekiler ve yerdekiler gaybı bilemezler, ancak Allah bilir. Onlar öldükten sonra ne zaman diriltileceklerinin de farkında değildirler.”


Sebe' / 3. Ayet

İnkâr edenler, “Kıyamet bize gelmeyecektir” dediler. De ki: “Hayır, öyle değil, gaybı bilen Rabbime andolsun ki, Kıyamet size mutlaka gelecektir. Ne göklerde ve ne de yerde zerre ağırlığında bir şey bile O’ndan gizli kalmaz. Bundan daha küçük ve daha büyük ne varsa, hepsi apaçık bir kitaptadır.”


Fâtır / 38. Ayet

Şüphesiz Allah, göklerin ve yerin gaybını bilendir. Şüphesiz O, göğüslerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilendir.


Tûr / 41. Ayet

Yoksa, gayb ilmi onların yanında da ondan mı yazıyorlar?


Necm / 35. Ayet

Gayb’ın ilmi kendi yanında da o gerçeği mi görüyor?


Cin / 26. Ayet

O, gaybı bilendir. Hiç kimseye gaybını bildirmez.


Kalem / 47. Ayet

Yahut gayb (Levh-i Mahfuz) kendi yanlarında da onlar mı (bundan aktarıp) yazıyorlar?


Hadislerde Kehanet

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) falcılığı kesin bir dille yasaklamıştır.

insanın geleceği bilme merakı hiç bir zaman bitmediği için Peygamberimizden önce de sonrada fal var olacaktır. İnsan bu dünyada ne olacağını merak ettiği gibi öteki alemde de ne olacağını merak etmiştir. En doğrusu erdemli olmak için gerekeni yapmaktır. Fal bizi gerekeni yapmaktan alıkoyar. Fal insanı endişeye sürükler. Çalışma şevkini azaltır.


Bu konuda yapılması gerekeni de Peygamberimiz açıklamıştır.

“Yarın kıyametin kopacağını bilseniz, elinizdeki son fidanı mutlaka dikiniz"

Hiç vazgeçmeden yarın kesin olarak öleceğimizi bilsek, başımıza en kötü şey gelecek olsa bile yaşamaya, yaşatmaya ve erdemli bir insan olmaya devam etmemiz gerekir.


“Kim bir Arrafa gidip (gerçekten ona inanarak / sözlerinin doğru olabileceklerine ihtimal vererek) bir şey sorsa kırk gece namazı kabul olmaz.” (Müslim, Selam, 125)


“Kim bir kâhine gidip söylediklerini (tamamen) tasdik etse, Muhammed (asm)’e indirilen (vahiy)den beri / uzak olmuş olur.” (Ebu Davud, Tıb, 21)


“Kâhinler bir şey değildirler.” (Müslim, Selam 123)


Kahinler o zamanlarda da şimdi de aşırı değer atfedilen insanlardı. Tıpkı onlar gibi aşırı değer atfedilen diğer işler, insanlar ve ünlülerde bir şey değillerdir.


Gayb ve İnsanın Bilgi Arayışı

İslam’da gayb (bilinmeyen) kavramı, yalnızca Allah’ın bilgisinde olan konuları kapsar. Fakat, günlük yaşamımızda sıkça geleceğe dair tahminler yaparız. Gelecekteki olayları gayb diye değerlendirmek kavramın anlamını öğrenmeyi ve sorgulamayı gerektirir.


Örneklerle incelemek gerekirse:

  • "Seneye hayırlı bir işimiz var, çocukları evlendireceğiz. (İnşallah)"

    • Ancak, gerçekten hayırlı olup olmadığını bilebilir miyiz? Belki evlilik gerçekleşmez, belki eşlerden biri vefat eder veya evlilik hiç de hayırlı sonuçlar doğurmaz.

  • "Doğuma 22 hafta kaldı, erkek bekliyoruz. (İnşallah)"

    • Ancak, doğum gerçekleşmeyebilir, bebek doğduğunda hayatını kaybedebilir ya da ileride cinsiyet değiştirme isteği duyabilir.

  • "Okul bitince kulak burun boğaz doktoru olacak."

    • Ancak, gelecekte yurtdışına gitmek isterse o bölüm olmayabilir, alan değiştirilebilir ya da sağlık sorunları nedeniyle mesleğini yapamayabilir.


Gaybın yalnızca Allah'ın bilgisinde olduğu bilgisi ile yetişen insanlar ise bu gündelik konuşmalarında bile sürekli olarak "İnşallah" derler. Sürekli bunu belirtme ihtiyacı hissederler. Bir kısım görüşte olanlar sürekli olarak "İnşallah" demenin hatırlatıcı nitelikte olduğunu söylerken, bir kısmı gündelik akışta sürekli tekrarların konuşmanın akışını böldüğünü düşünerek gönlünde bu bilgiyi tutar.


İnşallah demeyen gayba iman etmiyor demek değildir. Öngörüler yapmak Allah'ın yazgısını yok saymak kesinlikle değildir. Bir işin gidişatına göre plan yapmak vadesi ne olursa olsun gayb bilgisine sahip olmak değildir.


Bir İnsanın Öleceğini Bilmek Kehanet Midir? Söyleyelim Kesinlikle Öleceğiz.

  • Bir insanın evleneceğini bilmek kehanet midir? Etrafınıza bakın hemen herkes kendi koşullarına göre, kültürüne göre belirli yaş aralıklarında evleniyorlar.

  • Bir evliliğin durumuna bakıp onları tanıyanlar evliliğin bitebileceğine dair öngörüde bulunabiliyorlar.

  • İnsanlar kendi işlerinin gidişatına bakarak arabasını yenilemeye ev almaya cesaret edebiliyorlar veya erteleyebiliyorlar.

  • Bir esnafın işleri çok kötü giderken gaybı bilen Allah'tır diyerek arkadaşlarından borç alıp ev satınalması veya araba alması ne kadar doğru olur?


Hayatında görünmeyen bir matematiği vardır ve insanlar aşağı yukarı bu hesabı kendi kafalarında yaparlar. Herkesin hesabı kendi kapasitesine göre tutar.


İnsanlar Neden Fal Baktırmak İster?

Fal, kişinin meraklarını ve belirsizliklerini gidermek amacıyla başvurduğu bir yöntemdir.

Ancak bu yöntem çoğunlukla yüzeysel ve geçici bilgiler sunar:


  • Size gelecek misafir olduğunu söylemesi size ne katar? Telefonlaşın.

  • Sizde nazar olduğunu bilmeniz size ne katar? Aşırıya kaçmayın.

  • Etrafında seni çekemeyenlerin olduğunu bilmek size ne katar? Kıyaslara yarışlara girmeyin.

  • Bir vakitte yüklü bir para gelecek olması size ne katar? Paranızı her durumda yönetmeyi öğrenin.


İnsanların daha ciddi ama son derece genel problemleri vardır. Bu tür bilgilerin, bireyin yaşamında anlamlı bir katkısı olup olmadığı sorgulanmalıdır. İslam, insanın falcılığa yönelmesini yasaklar çünkü bu, bireyi Allah’a teslimiyetten uzaklaştırabilir ve endişeye sürükleyebilir.


İnsan;

  • Evlenip evlenemeyeceğini merak eder.

Bununi için etrafınıza alıcı gözle bir bakın

  • İş bulup bulamayacağını merak eder.

İşe başvurun. CV hazırlayın.

  • Ne kadar para kazanacağını merak eder.

İşinize, sermayenize ve pazarınıza bakın.

  • Sağlığının bozulup bozulmayacağını merak eder.

Check up yaptırın.


İslam'da Fal

İslam’da geleceği bilme veya fal amacı taşıyan herhangi bir yöntem kesin olarak yasaklanmıştır. Bu yasak, insanın sınırlı bilgi kapasitesinin ötesindeki alanlara müdahale etmemesi gerektiği anlayışına dayanır. Ancak insanın bilgi kapasitesi, zamanla gelişen bir yapıya sahiptir. Günümüzde yağmurun ne zaman yağacağı veya rahimlerdeki embriyoların cinsiyeti gibi konular yüksek bir doğruluk oranıyla tahmin edilebilmektedir.


Nasıl ki dinimizdeki en temel meselelerde bile anlayış farkları varsa gayb gibi daha derin bir konuda anlayış farkları olması da mümkündür. Bir mezhebe göre abdestsiz kıldığınız namazlar ile diğer mezhebe göre yanlış vakitte açtığınız oruçların yorumlarını düşünmek gerekir.


Fizyonomi Bilimi

İnsanın bilgi seviyesi, teknoloji ve bilim ile gelişmektedir. Her geçen yıl yeni bilim dalları çıkmaya devam ediyor. Fizyonominin de akademiye katılması ve bir bilim dalı olarak gelişmesi muhakkak mümkün olacaktır. Tıpkı Freud'un psikoloji alanını bilime taşıması gibi değerli bilim insanları sayesinde bu alanda hakkettiği bilimsel sınıfa katılacaktır.


Her bilmediğimiz şeye gayb diyerek bilgi alanını daraltmak aklın imkanlarına son derece terstir. Bu gün yapay zekaya kendi yaşamını detaylı bir şekilde anlatırsan senin hayat planını ve neler yapabileceğine dair opsiyonları rahatlıkla çıkarabiliyor ve çok daha fazlasını yapabiliyor.


Günah mı, Değil mi?

El çizgileri analizi, niyete ve amaca göre farklı şekilde değerlendirilir:

  • Eğer analiz, geleceği kesin olarak öğrenme amacı taşıyorsa, İslam’da bu haramdır ve günah olarak kabul edilir. Bu Allah'ın yaratımına O'ndan gelecek olanlara güvenmemek ile işkilidir. O'na muhtaç olduğumuzu unutmaktır.

  • Ancak, bu çizgilerin Allah’ın yaratışındaki hikmeti anlamak, kişinin karakterini, potansiyellerini veya sağlık durumunu incelemek amacıyla ilmi bir şekilde ele alınması günah olarak değerlendirilmez.


Öneri

İslam’da her zaman iyi niyet ve Allah’a teslimiyet esastır. Eğer bu tür yöntemlerle ilgileniliyorsa, sınırların farkında olunmalı ve niyet sorgulanmalıdır. Her şeyden önce, insanın yaratılışı üzerindeki tefekkür ve Allah’ın sanatını idrak etmek, ruhsal bir yolculuğun temel taşlarıdır.


Eminim ki bir çok yorum ve fikir vardır. Yorumlara yazabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Fizyonomi İlmi ve Şemail Nedir?

Fizyonomi, insan yüzünün ve bedeninin şekilleri, çizgileri ve ifadelerinden yola çıkarak kişinin karakterini, duygularını, zihinsel...

 
 
 
Fizyonomi Uzmanı Nedir?

Fizyonomi uzmanı, insanların yüz hatlarını, ifadelerini, beden dilini ve fiziksel özelliklerini analiz ederek, onların kişilik...

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page